НОВИЙ КОРОНАВІРУС

У грудні 2019 року в китайському місті Ухань був зареєстрований спалах пневмонії. Пізніше з’ясувалося, що причиною захворювання став раніше невідомий вид коронавірусу.

Окрім Китаю вірус вже поширився у США, Таїланд, Південну Корею, Японію, Австралію, Францію і Канаду. Станом на 27 січня 2020 року померло 80 осіб, в т.ч. 24 за останню добу. Заразилися вірусом у світі вже більше 2 тисяч осіб.

В Україні, поки що, не зареєстровано жодного випадку. Природним резервуаром коронавірусів є тварини. На даний час вчені підозрюють як першочергове джерело інфекції кажанів та змій. Коронавіруси часто мутують і швидко змінюються. При цьому вражають і людину. Ймовірно, розповсюдження почалося із місцевого ринку в м.Ухань, де також продавали живих тварин.

Інкубаційний період при даному захворюванні становить від 2 до 14 днів. Хвороба викликає ураження легень і пневмонію. Початкові симптоми: лихоманка, головний біль, кашель, ускладнення дихання, слабкість. Проте у деяких пацієнтів першими симптомами можуть бути: діарея, нудота, розлади шлунку. Передається коронавірус від людини до людини в основному повітряно-крапельним шляхом, можливий контактний шлях передачі. Хворі тварини також можуть інфікувати людей. Хворий заразний уже в інкубаційному періоді, тобто тоді, коли в організмі людини вже є вірус, а симптомів захворювання іще немає. Особливо небезпечний вірус для літніх людей та людей, які мають слабкий імунітет, а також супутні захворювання. Наразі вакцини та противірусних препаратів проти  коронавірусу немає. Застосовується симптоматичне лікування.

Стандартні заходи безпеки включають:

  • часте миття рук з милом, особливо після прямого контакту з хворими людьми або їх оточенням;
  • уникання тісного контакту з людьми, що страждають на гострі респіраторні інфекції;
  • уникання тісного контакту з тваринами на фермі або у дикій природі;
  • люди з симптомами гострої респіраторної інфекції повинні дотримуватись правил етикету кашлю та респіраторної гігієни (тримати дистанцію, використовувати одноразові серветки при кашлі та чханні, носити маски, мити частіше руки, максимально скоротити контакти з іншими людьми).

У разі відвідування зооринків, ринків з продуктами тваринного походження дотримуйтеся таких правил:

  • уникайте контакту з хворими тваринами або зіпсованими продуктами тваринного походження;
  • мийте руки з милом після доторкування до тварин або продуктів тваринного походження;
  • уникайте будь-якого контакту з безхатніми тваринами;
  • не торкайтеся очей, носа, рота брудними руками;
  • уникайте контакту з потенційнозараженими (контамінованими) тваринними залишками або рідинами на грунті або частинами предметів магазину чи зооринку;
  • уникайте споживання сирих або недостатньо оброблених продуктів тваринного походження. Потрібно належним чином термічно обробляти сире м’ясо, м’ясні субпродукти, молоко та слідувати належним практикам  приготування харчових продуктів.

Лікар-епідеміолог Славутського Центру ПМСД Косячова Л.І.