МІСЬКИЙ ГОЛОВА ВЗЯВ УЧАСТЬ У СЕЛЕКТОРНОМУ ОНЛАЙН-ЗАСІДАННІ

26 лютого міський голова Василь Сидор взяв участь в онлайн-засіданні комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій під головуванням керівництва Хмельницької обласної державної адміністрації.

На розгляд комісії виносилися наступні питання:

  • стан готовності органів влади та місцевого самоврядування до пропуску льодоходу, весняної повені та дощових паводків, захисту населених пунктів, об’єктів і сільськогосподарських угідь від підтоплень;
  • стан травматизму невиробничого характеру в області та хід виконання Плану першочергових заходів з профілактики травматизму невиробничого характеру у Хмельницькій області у 2019 році;
  • заходи з недопущення виникнення пожеж в природних екосистемах.

У ході засідання більш детально зупинилися на заходах з профілактики щодо попередження завезення і розповсюдження на території області респіраторної хвороби спричиненої коронавірусом. Зокрема, було наголошено, що у всіх країнах, де виявлений коронавірус, також мешкають і українці, тому кожна область повинна мати напрацьований алгоритм дій та план у разі виявлення такої інфекції.

«Зважаючи на те, що ситуація із коронавірусом має досить сильний суспільний резонанс необхідно на рівні нашої громади також мати чіткий план дій. Ми звертаємося до славутчан, особливо які повертаються із-за кордону, бути взаємовихованими та з повагою ставитися як до свого здоровʼя, так і до здоровʼя інших громадян, при будь-яких підозрах на хворобу одразу звертатися по допомогу до лікарів», – зауважив міський голова Василь Сидор.

Наразі адміністрацією Славутської ЦРЛ розробляється план дій та протиепідеміологічних заходів щодо унеможливлення поширення цієї респіраторної інфекції.

За інформацією Славутського Центру первинної медико-санітарної допомоги, стандартні заходи безпеки та профілактики вірусу включають:

  • часте миття рук з милом, особливо після прямого контакту з хворими людьми або їх оточенням;
  • уникання тісного контакту з людьми, що страждають на гострі респіраторні інфекції;
  • уникання тісного контакту з тваринами на фермі або у дикій природі;
  • люди з симптомами гострої респіраторної інфекції повинні дотримуватись правил етикету кашлю та респіраторної гігієни (тримати дистанцію, використовувати одноразові серветки при кашлі та чханні, носити маски, мити частіше руки, максимально скоротити контакти з іншими людьми).

У разі відвідування зооринків, ринків з продуктами тваринного походження дотримуйтеся таких правил:

  • уникайте контакту з хворими тваринами або зіпсованими продуктами тваринного походження;
  • мийте руки з милом після доторкування до тварин або продуктів тваринного походження;
  • уникайте будь-якого контакту з безхатніми тваринами;
  • не торкайтеся очей, носа, рота брудними руками;
  • уникайте контакту з потенційнозараженими (контамінованими) тваринними залишками або рідинами на грунті або частинами предметів магазину чи зооринку;
  • уникайте споживання сирих або недостатньо оброблених продуктів тваринного походження. Потрібно належним чином термічно обробляти сире м’ясо, м’ясні субпродукти, молоко та слідувати належним практикам  приготування харчових продуктів.

Інкубаційний період при даному захворюванні становить від 2 до 14 днів. Хвороба викликає ураження легень і пневмонію. Початкові симптоми: лихоманка, головний біль, кашель, ускладнення дихання, слабкість. Проте у деяких пацієнтів першими симптомами можуть бути: діарея, нудота, розлади шлунку. Передається коронавірус від людини до людини в основному повітряно-крапельним шляхом, можливий контактний шлях передачі. Хворі тварини також можуть інфікувати людей. Хворий заразний уже в інкубаційному періоді, тобто тоді, коли в організмі людини вже є вірус, а симптомів захворювання іще немає. Особливо небезпечний вірус для літніх людей та людей, які мають слабкий імунітет, а також супутні захворювання.

Ні в якому разі не можна панікувати, негативно ставитися до інших людей, а будь-які виклики сприймати як реальність та достойно боротися з ними, тоді жодні хвороби вам не загрожуватимуть.

Пресслужба Славутського МВК